11 Haziran 2014 Çarşamba

Gerilla Artist: Banksy

Yaklaşık 12 yıl önce ortaya çıkan gizemli bir sanatçımız vardır: Banksy. Gezgin bir sanatçı olan Banksy, ilk başta İngiltere ‘de ortaya çıkmıştır. Daha sonra Avrupa ve Amerika ‘nın metropollerinde çalışmalarını yaparak, tüm dünyada ünlenmiştir. Bunun dışında İsrail ‘in, Batı Şeria ‘da Filistinlileri izole etmek için inşa ettiği duvara çizdiği resimler ile de tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştır.

Banksy ‘nin, gerçek kimliği bilinmemektedir. Banksy ismi, eserlerinde kullandığı imzasıdır. Banksy, ‘’ Gerilla Artist ‘’ olarak anılmakta ve çalışmalarında savaş karşıtı, çevreci, hayvan haklarını savunan ve tüketim çılgınlığını eleştirerek kapatilizm karşıtı, politik mesajlar vermektedir. Baksy, istediğinin iyi resimler yapmak olduğunu ve kimliğini açıklamayacağını ifade etmektedir. Uzun yıllar boyunca da birçok araştırmacı, Banksy ‘nin gerçek kimliğini ortaya çıkarmaya çalışmış fakat başarısız olmuşlardır. Banksy en fazla Birleşik Krallıkta ‘taki eserleri ile tanınmış daha sonra ABD ‘nin ünlü tv dizisi, ‘’ The Simpsons ‘’ adlı çizgi dizi içinde kapitalizm eleştirisi içeren bir giriş hazırlamıştır.

Banksy ‘nin, şablon üzerinden yapılan desen çizimi olarak tanımlanan stencil grafitiyi kullanmak yerine, tarzı klasik grafiticilerinkinden farklıdır. Onun mizah anlayışı düşünsel olarak, ironik protestolara ve kara mizah öğelerinin kullanımına ağırlık veriyor. Çalışmalarında düş gücü ve ince zeka birlikteliği ön plandadır. Banksy ‘e göre sanat, müzelerden sokağa inmesi gerekmektedir. Banksy ‘nin ‘’ mobil aşıklar ‘’ eserini geçenlerde mağazada dolaşırken, bir stor perde üzerinde görünce, bende bir Banksy hayranı olarak, direkt stor perdeyi aldım. Ve yatak odamdaki perdeyle değiştirdim. Şimdi yatak odamın penceresinde Banksy çalışması olan ‘’ mobil aşıklar ‘’ eseri,stor perde her zaman beni karşılamaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder